top of page

Τα ακόλουθα σεμινάρια προσφέρονται μετά από αίτημα ομάδων ή ατόμων. 

Γονική παρουσία και μη- βίαιη επικοινωνία στην οικογένεια. 

Τι μπορεί να σημαίνει ένα «δύσκολο παιδί» για την οικογένεια; Μεταξύ άλλων σημαίνει ένα δυναμικό σύγκρουσης. Και μια σύγκρουση που χρονιοποιείται μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για την ψυχική και σωματική υγεία όλων των εμπλεκόμενων. Εκείνος λοιπόν που έχει την ευθύνη για την ευημερία των νεαρότερων μελών της οικογένειας (ο ενήλικας, ως γονέας ή παιδαγωγός) έχει και το καθήκον να εργαστεί προς την κατεύθυνση της επίλυσης της σύγκρουσης, με ένα τέτοιο τρόπο ώστε να σπάσει το φαύλο κύκλο της κλιμάκωσης.  Αυτό καθίσταται ακόμα πιο επείγον στις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχει βία λεκτικά ή σωματικά εκφρασμένη.

Στο σεμινάριο αυτό θα παρουσιαστούν κάποιες βασικές  έννοιες της οικογενειακής θεραπείας, όπως δομή και λειτουργία της οικογένειας, καθώς και οριοθέτηση.

Θα προσεγγίσουμε τη βία ως μια μορφή ανοριοθέτητης σχέσης. 

Θα εξερευνήσουμε τις μορφές και τις  επιπτώσεις της και θα προτείνουμε μη- βίαιους τρόπους επίλυσης της σύγκρουσης.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για εκείνο το είδος της γονικής παρουσίας που μπορεί να αποτελέσει μια «γέφυρα» ανάμεσα στο δεσμό και την γονική εξουσία.

Θα μιλήσουμε για συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους μπορεί να καλλιεργηθεί αυτού του είδους η παρουσία ως δεξιότητα.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς, παιδαγωγούς και κάθε είδους θεραπευτές που ασχολούνται με παιδιά. Απευθύνεται επίσης σε όλους όσους ενδιαφέρονται για το κοινωνικό ζήτημα «βία» και αναζητούν μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο διάλογο.

Διάρκεια σεμιναρίου: 4 ώρες 

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10 άτομα 

Κόστος σεμιναρίου: 30 ευρώ 

Χώρος: Αδριανουπόλεως 23, Δράμα 

Η Κατάθλιψη ως επικοινωνία με τον εαυτό και με τους άλλους.

Στο σεμινάριο αυτό θα παρουσιάσουμε την κλινική εικόνα της κατάθλιψης, και θα εστιάσουμε ιδιαίτερα στα εξής:

  • Ποιές είναι οι προυποθέσεις για να υποφέρει κάποιος από καταθλίψεις.

  • Σε τι είδους προβλήματα μπορεί το καταθλιπτικό βίωμα να αποτελεί λύση.

  • Ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να διατηρούν το πρόβλημα.

  • Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κατάθλιψης στον τρόπο που το άτομο βλέπει τον εαυτό του και τους άλλους.

  • Ποιες είναι οι συνέπειες του καταθλιπτικού βιώματος στη δράση του ατόμου που υποφέρει.  

  • Μέσα από τι είδους διαδικασίες και επικοινωνίες καταλήγει η κατάθλιψη να γίνεται παραλυτική.

  • Τι θα χρειαζόταν για μια αποτελεσματική αντίσταση στις προσκλήσεις της. 

  • Πώς θα μπορούσε η δύναμη του καταθλιπτικού βιώματος να χρησιμοποιηθεί υπέρ του ανθρώπου που υποφέρει από αυτό

Θα προσεγγίσουμε το καταθλιπτικό επεισόδιο και βίωμα από μια συστημική οπτική, την οπτική της επικοινωνίας. Η θεωρία των συστημάτων εφαρμοσμένη στην ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική μας προσκαλεί να δούμε τα ανθρώπινα προβλήματα ως ιδιότητες  των  πολύπλοκων συστημάτων στα οποία οι άνθρωποι συμμετέχουν. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα έρθουμε σε επαφή με βασικές συστημικές έννοιες, όπως ο σχεσιακός εαυτός και η πολυπλοκότητα. Θα αναφερθούμε επίσης σε βασικές συστημικές παραδοχές, όπως πχ το ότι η συμπεριφορά αποτελεί πρωτίστως επικοινωνία, και θα δούμε τις συνέπειές τους στις σκέψεις και δράσεις της καθημερινότητας.

Μέσα από βιωματικές ασκήσεις συζήτησης θα κληθούμε να γίνουμε δημιουργικοί, να αντιληφθούμε το φαινόμενο στην πολυπλοκότητά του, ενδεχομένως να αυξήσουμε την ένταση φωνών που έπαψαν να ακούγονται και να αναζητήσουμε λύσεις εναλλακτικές του καταθλιπτικού βιώματος.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ανθρώπους που θα μπορούσαν να επωφεληθούν επαγγελματικά από αυτές τις γνώσεις (εργαζόμενους σε πλαίσια ψυχοκοινωνικής στήριξης ή φοιτητές), σε ανθρώπους που θα ήθελαν να αξιοποιήσουν αυτές τις γνώσεις προς την κατεύθυνση της αυτογνωσίας τους, αλλά και σε άμεσα ενδιαφερόμενους (ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κατά καιρούς καταθλίψεις).

Διάρκεια σεμιναρίου: 4 ώρες 

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10 άτομα 

Κόστος σεμιναρίου: 30 ευρώ 

Χώρος: Αδριανουπόλεως 23, Δράμα 

Μεταιχμιακη Διαταραχή Προσωπικότητας

Βασικό  χαρακτηριστικό στη Μεταιχμιακή διαταραχή Προοσωπικότητας είναι οι ακραίες και απότομες συναισθηματικές εναλλαγές που πλήττουν τις σχέσεις (για παράδειγμα από την αγάπη στο μίσος). Η συγκεκριμένη διαταραχή συνδέεται συχνά με ακραίες συμπεριφορές και ακραία ψυχική οδύνη τόσο για τους ανθρώπους που φέρουν το βίωμα όσο και για τους ανθρώπους που σχετίζονται μαζί τους.  

Στο σεμινάριο αυτό θα επιχειρήσουμε μια προσέγγιση της κλινικής εικόνας και της θεραπευτικής της αντιμετώπισης από μια συστημική σκοπιά. Θα εκθέσουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν στη θεραπευτική σχέση και με τι είδους διαδικασίες μπορούν να παρακαμφθούν.

Θα αξιοποιήσουμε την κλινική εικόνα για να εκθέσουμε κάποια σημεία- κλειδιά της συστημικής ψυχοθεραπείας όπως η στάση του θεραπευτή και η εστίαση σε δυνατά σημεία της προσωπικότητας.

Αξιοποιώντας το σχεσιακό χαρακτήρα της διαταραχής, θα παρακολουθήσουμε τη διαμόρφωση των ερωτικών- συντροφικών σχέσεων στο σύγχρονο πολιτισμικό πλαίσιο και θα συζητήσουμε το κατά πόσο το πλαίσιο αυτό μπορεί να σχετίζεται με την ανάπτυξη μεταιχμιακών δυναμικών μέσα στις σχέσεις.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής και γενικής υγείας, φοιτητές και άμεσα ενδιαφερόμενους (άτομα που αντιμετωπίζουν στις σχέσεις τους μια μεταιχμιακή δυναμική).

Διάρκεια σεμιναρίου: 4 ώρες 

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10 άτομα 

Κόστος σεμιναρίου: 30 ευρώ 

Χώρος: Αδριανουπόλεως 23, Δράμα

Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος: Ο δρόμος προς την ψυχική ανθεκτικότητα.

Όσοι δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά στο χώρο της ψυχικής υγείας την τελευταία δεκαετία γινόμαστε μάρτυρες μιας ραγδαίας άυξησης των διαγνώσεων του αυτισμού. Έχει αυτό να κάνει με κάποια συγκεκριμένη αλλαγή στους τρόπους ζωής μας; Πρόκειται για μια συνέπεια της – επιτέλους- αυξανόμενης ορατότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες και της ευκολότερης  πρόσβασης των ανθρώπων σε υπηρεσίες στήριξης; Μήπως η διάχυση στο γενικότερο πληθυσμό ενός συγκεκριμένου λεξιλογίου που θα το ονομάσω «το λεξιλόγιο του ελαττώματος», κάνει τους εμπλεκόμενους στην ανατροφή των παιδιών όλο και πιο ενεργοποιημένους για τον εντοπισμό του ελαττώματος; Ίσως όλα αυτά τα ερωτήματα να αποτελούν πραγματικότητες αλληλοδιαπλεκόμενες μεταξύ τους και με κάποιο τρόπο να συμμετέχουν στην αύξηση των διαγνώσεων.

Η αύξηση των διαγνώσεων συνοδεύεται από έντονες συζητήσεις για τους τρόπους της ενσωμάτωσής των διαγνωσμένων παιδιών  στα διάφορα πλαίσια και ιδιαίτερα σε αυτά της εκπαίδευσης και της κοινότητας. Ωστόσο στις συζητήσεις αυτές είναι κυρίαρχη η θεώρηση της αυτιστικής συμπτωματολογίας ως ένα πρόβλημα, σε πολλές περιπτώσεις ανυπέρβλητο. Όσον αφορά την οικογένεια, ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας παραμένει προσανατολισμένο στο ελάττωμα και τη συνέπεια που έχει αυτό στην οικογενειακή λειτουγικότητα, κατασκευάζοντας τους γονείς ως υπερ- ανθρώπους που είναι αναγκασμένοι να «τα βγάζουν πέρα» με την κάθε μερα.

Με τον τρόπο αυτό συχνά παραμελείται το πολύ σημαντικό ζήτημα των επικοινωνιών:

  • Ανάμεσα στο άτομο που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας  και στους θεραπευτές κάθε ειδικότητας που ασχολούνται μαζί του επαγγελματικά.

  • Ανάμεσα στην οικογένεια και το εκπαιδευτικό πλαίσιο που φοιτά το παιδί

  • Ανάμεσα στους γονείς και τους θεραπευτές των διαφόρων ειδικοτήτων.

Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου θα παρουσιάσουμε την κλινική εικόνα του αυτισμού και τα συνοδά προβήματα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο φασματικό χαρακτήρα του φαινομένου. Θα ασχοληθούμε με τη διάγνωση του αυτισμού ως ένα επικοινωνιακό συμβάν με πληθώρα επιπτώσεων για το παιδί και την οικογένεια και θα εξετάσουμε τις αιτιολογικές υποθέσεις για την εμφάνιση του φαινομένου καθώς και τι προάγει η καθεμιά σε επίπεδο πεποιθήσεων και δράσεων.

Στο δεύτερο μέρος θα εστιάσουμε στη σημασία του αναστοχασμού για την παιδαγωγική και θεραπευτική διαδικασία. Θα παρουσιάσουμε διαδεδομένες τεχνικές επικοινωνίας που μπορούν να αξιοποιηθούν για την εκπαίδευση και τη θεραπεία. Θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε τις επικοινωνιακές διαδικασίες που προαναφέρθηκαν γύρω από τις συμπεριφορές που εκδηλώνονται από το διαγνωσμένο άτομο. Θα αξιοποιήσουμε εργαλεία της συστημικής θεραπείας για να πειραματιστούμε με πολλαπλές οπτικές γωνίες γύρω από την αυτιστική συμπτωματολογία. Με ιδιαίτερο σεβασμό στο ιδιαίτερο «αυτιστικό βίωμα», με προσανατολισμό στην ανοιχτή συνεχιζόμενη επικοινωνία και στα αποθέματα, θα προσπαθήσουμε να εστιάσουμε στις επικοινωνιακές εκείνες διαδικασίες που μας φαίνεται ότι προάγουν την ψυχική ανθεκτικότητα, τη δημιουργικότητα και τη φρεσκάδα.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές όλων των ειδικοτήτων που ασχολούνται με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. Επίσης σε φοιτητές, αλλά και σε άμεσα ενδιαφερόμενους (γονείς, συγγενείς ατόμων στο φάσμα).

Διάρκεια σεμιναρίου: 8 ώρες 

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10 άτομα 

Κόστος σεμιναρίου: 60 ευρώ 

Χώρος: Αδριανουπόλεως 23, Δράμα

Ομάδα συστημικής εποπτείας για παιδαγωγούς και επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με παιδιά (με προβλήματα)

 

“Μαθαίνοντας απ΄τη δουλειά μας”

 

Η ομαδική εποπτεία δίνει τη δυνατότητα να τεθούν ερωτήματα και να δοθούν απαντήσεις σχετικά με την επαγγελματική ταυτότητα των ατόμων που συμμετέχουν, τις συνθήκες του εργασιακού τους πλαισίου που είναι εμποδιστικές ή ενθαρρυντικές για μια επιθυμητή αλλαγή ή εξέλιξη αυτής της ταυτότητας, τη διαχείριση των συγκρούσεων και του στρες που προκύπτουν στο πλαίσιο εργασίας, καθώς και την αναγκαιότητα ανάδυσης νέων επαγγελματικών δεξιοτήτων ή δεξιοτήτων επικοινωνίας.

 

Ο πρώτος κύκλος συναντήσεων θα ολοκληρωθεί σε 4 δίωρα εργαστήρια στα οποία:

  • Θα δοθούν τα κατάλληλα ερεθίσματα για τη δημιουργία κλίματος αναστοχασμού πάνω στην παιδαγωγική ως σχέση και ως δουλειά και στους τρόπους που αυτή διεξάγεται στα συστήματα που συμμετέχουν παιδιά.

  • Θα δοθεί χώρος για επεξεργασία αιτημάτων και προβληματισμών των μελών της ομάδας από τους χώρους της δουλειάς τους ακολουθώντας τις βασικές αρχές της συστημικής θεωρίας όπως αυτή εφαρμόζεται στις κοινωνικές επιστήμες.

bottom of page