top of page

Για μια καλή σχολική χρονιά


Μήνας οικογενειακής ανασυγκρότησης ο Σεπτέμβρης, που σηματοδοτείται από την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο. Ειδικά για τις οικογένειες με μικρά παιδιά ο μήνας αυτός είναι συνδεδεμένος με μια δημιουργική ανησυχία καθώς η είσοδός τους σε μεγαλύτερη τάξη ισοδυναμεί με την είσοδό τους σε μια νέα φάση της ανάπτυξής τους, πράγμα που φέρνει νέες δυνατότητες αλλά και νέες δυσκολίες, τόσο για τα ίδια όσο και για τους γονείς. Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι κάθε στάδιο ανάπτυξης των παιδιών (από τη βρεφική ηλικία ως την εφηβεία) απαιτεί προσαρμογή από τους γονείς και γενικά έχει ως συνέπεια αλλαγές σε αυτή την τόσο σημαντική σχέση.

Ειδικά στην πρώτη τάξη του δημοτικού, όπου γίνεται η μετάβαση από την προσχολική στη σχολική εκπαίδευση, τόσο οι γονείς του παιδιού όσο και το προσωπικό του σχολείου μπορούν να συμβάλλουν στην όσο το δυνατόν καλύτερη και ταχύτερη προσαρμογή του μικρού μαθητή. Μια καλή προετοιμασία φυσικά έχει γίνει κι από την τυπική προσχολική εκπαίδευση.

Από την πλευρά της οικογένειας οι γονείς μπορούν να προετοιμάσουν το παιδί παρουσιάζοντάς του το καινούριο σχολείο με τρόπο ελκυστικό, κεντρίζοντας την περιέργειά του για όλα τα καινούρια πράγματα που θα μάθει σε αυτό. Στην προσπάθειά τους αυτή θα τους βοηθήσει να δείχνουν οι ίδιοι ενθουσιώδεις για την αλλαγή περιβάλλοντος του παιδιού, και σε κάθε περίπτωση να του επικοινωνούν την εμπιστοσύνη τους πως μπορεί να τα καταφέρει στα νέα του καθήκοντα. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό, καθώς παρόλο που το παιδί αφήνει πια τη νηπιακή ηλικία και αρχίζει να αυτονομείται, εξακολουθεί να βλέπει τους γονείς του έντονα ως πρόσωπα αναφοράς. Με άλλα λόγια σκέφτεται: «αν οι γονείς μου πιστεύουν πως μπορώ να τα καταφέρω, τότε μπορώ!».

Ο πρώτος δάσκαλος/δασκάλα που θα υποδεχτεί το μικρό μαθητή και η προσέγγισή του, παίζει επίσης σπουδαίο ρόλο στην πρώτη εντύπωση του παιδιού και στην προσαρμογή του. Από την πλευρά του ο εκπαιδευτικός θα χρησιμοποιήσει στοιχεία της προσχολικής εκπαίδευσης, γνώριμα στο παιδί για να του δώσει αίσθηση ασφάλειας και συνέχειας, ενώ σταδιακά θα εισάγει τα στοιχεία του νέου προγράμματος στο οποίο καλείται το παιδί να πειθαρχήσει. Με παιγνιώδη τρόπο θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τη φυσική περιέργεια του παιδιού και την τάση του για εξερεύνηση και να την εναρμονίσει με το πρόγραμμα του σχολείου και με τη διδακτέα ύλη. Από τον εκπαιδευτικό εξαρτάται επίσης η σχέση που θα αναπτύξουν τα παιδιά μεταξύ τους και το θετικό κλίμα στην τάξη.

Να τονιστεί ότι είναι πολύ σημαντικό ο εκπαιδευτικός που θα γίνει επίσης πρόσωπο αναφοράς για το παιδί να μοιράζεται μια σχέση σεβασμού και εμπιστοσύνης με το οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού, έτσι ώστε το παιδί να αντιλαμβάνεται ότι τα δύο περιβάλλοντα (σχολικό- οικογενειακό) παρουσιάζουν μεταξύ τους συνέχεια και συνέπεια, και να γνωρίζει κάθε στιγμή τι είναι αυτό που περιμένουν οι σημαντικοί άλλοι από αυτό.


Σημαντικές αναρτήσεις
 
Πρόσφατα 
Archive
Ετικέτες 

διαταραχές συναισθήματος 

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page