Γονική παρουσία και μη- βίαιη επικοινωνία στην οικογένεια.
Τι μπορεί να σημαίνει ένα «δύσκολο παιδί» για την οικογένεια; Μεταξύ άλλων σημαίνει ένα δυναμικό σύγκρουσης. Και μια σύγκρουση που χρονιοποιείται μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για την ψυχική και σωματική υγεία όλων των εμπλεκόμενων. Εκείνος λοιπόν που έχει την ευθύνη για την ευημερία των νεαρότερων μελών της οικογένειας (ο ενήλικας, ως γονέας ή παιδαγωγός) έχει και το καθήκον να εργαστεί προς την κατεύθυνση της επίλυσης της σύγκρουσης, με ένα τέτοιο τρόπο ώστε να σπάσει το φαύλο κύκλο της κλιμάκωσης. Αυτό καθίσταται ακόμα πιο επείγον στις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχει βία λεκτικά ή σωματικά εκφρασμένη.
Στο σεμινάριο αυτό θα παρουσιαστούν κάποιες βασικές έννοιες της οικογενειακής θεραπείας, όπως δομή και λειτουργία της οικογένειας, καθώς και οριοθέτηση.
Θα προσεγγίσουμε τη βία ως μια μορφή ανοριοθέτητης σχέσης.
Θα εξερευνήσουμε τις μορφές και τις επιπτώσεις της και θα προτείνουμε μη- βίαιους τρόπους επίλυσης της σύγκρουσης.
Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για εκείνο το είδος της γονικής παρουσίας που μπορεί να αποτελέσει μια «γέφυρα» ανάμεσα στο δεσμό και την γονική εξουσία.
Θα μιλήσουμε για συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους μπορεί να καλλιεργηθεί αυτού του είδους η παρουσία ως δεξιότητα.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς, παιδαγωγούς και κάθε είδους θεραπευτές που ασχολούνται με παιδιά. Απευθύνεται επίσης σε όλους όσους ενδιαφέρονται για το κοινωνικό ζήτημα «βία» και αναζητούν μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο διάλογο.
Διάρκεια σεμιναρίου: 4 ώρες
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10 άτομα
Κόστος σεμιναρίου: 30 ευρώ
Χώρος: Αδριανουπόλεως 23, Δράμα