Για σένα που δίνεις πανελλήνιες..
Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σου απέναντι σε μια διαδικασία (αυτή των εξετάσεων) που απαιτεί από σένα μεγάλη προσπάθεια, ενέργεια αντοχή και συγκέντρωση. Λειτουργεί σαν ένα καμπανάκι που σε κρατάει σε εγρήγορση όταν έχεις πολλά καθήκοντα να ολοκληρώσεις. Υποδέξου το σαν ένα καλό, αλλά σκληρό φίλο που σου λέει «σήκωσε τα μανίκια γιατί μας περιμένουν πολλά!!». Αν το υποδεχτείς με αυτό τον τρόπο θα έχεις τη δυνατότητα να το αξιοποιήσεις δημιουργικά προς ώφελός σου. Το ότι έχεις άγχος σημαίνει ότι είσαι σε καλό δρόμο: καταννοείς ότι έχεις μπροστά σου μια δύσκολη και κουραστική περίοδο. Να θυμάσαι ωστόσο ότι θα είναι σύντομη και ακολουθείται από διακοπές!
Τα προβλήματα με το άγχος ξεκινούν όταν το τροφοδοτούμε με αρνητικές σκέψεις , όταν έχουμε ανοιχτά πολλά μέτωπα (διαπροσωπικές σχέσεις) και όταν το φοβόμαστε. Τότε είναι πιθανό να μας δημιουργήσει ανησυχία, υπερκινητικότητα, αυπνία, σωματικές ενοχλήσεις (πόνο στο στομάχι ή το κεφάλι) ή και αναβλητικότητα (αναβάλουμε το διάβασμα για... αργότερα).
Οδηγίες προς ναυτιλομένους
Εξήγησε στους γύρω σου (γονείς, φίλους κτλ) πώς μπορούν να σε βοηθήσουν να παραμένεις ήρεμος και συγκεντρωμένος. Οι εξετάσεις είναι μια δοκιμασία που περνάς μόνος/η σου, και είναι αναμενόμενο να νιώθεις σε κάποιες περιπτώσεις ότι οι γονείς ή τα αδέρφια σου δε σε καταλαβαίνουν. Κάνε ξεκάθαρο πρώτα στον εαυτό σου και ύστερα στους άλλους τι σε βοηθάει και τι όχι κατά τη διάρκεια της μελέτης ή της χαλάρωσής σου.
Σε κάθε περίπτωση να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι η προσωπική σου αξία σαν άτομο δεν εξαρτάται από την επιτυχία ή την αποτυχία σου στις εξετάσεις. Οι πανελλήνιες θα εξετάσουν την επίδοσή σου και όχι την προσωπικότητά σου.
Βάλε προτεραιότητες! Δεν είναι κατάλληλη εποχή για να χωρίσεις, να ερωτευτείς ή να μαλώσεις με τους κολλητούς σου!
Οργάνωσε λεπτομερώς τη μελέτη σου. Σε αυτό τον τομέα η περισσότερη δουλειά θα πρέπει να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Οι μέρες των εξετάσεων θα αφιερωθούν σε κάποιες επαναλήψεις και σε κάποια σημεία της ύλης που σε δυσκόλεψαν.
Οργάνωσε λεπτομερώς τη μέρα σου! Κράτησε μια σταθερή ρουτίνα σε φαγητό, ύπνο και διαλείματα. Για τα διαλείμματα προτίμησε μια δραστηριότητα που είναι εύκολο να διακοπεί (απέφυγε τα τηλεφωνήματα, το f/b και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ), και άφησε ένα χρονικό περιθώριο μέσα στη μέρα για κινητική δραστηριότητα (περίπατος, ποδήλατο κτλ).
Αναγνώρισε με ποιο τρόπο μιλάς στον εαυτό σου για τις εξετάσεις. Ο εσωτερικός σου μονόλογος αναφέρεται κυρίως στο ενδεχόμενο της αποτυχίας ή της επιτυχίας; Μοιάζει δλδ περισσότερο με αυτό: « αν αποτύχω θα γελοιοποιηθώ, πρέπει να αποφύγω την αποτυχία!» ή με αυτό: «αυτό που θέλω είναι να τα καταφέρω και θα κάνω ό, τι περνάει από το χέρι μου γι αυτό!» . Να θυμάσαι ότι αυτή τη στιγμή τόσο η επιτυχία όσο και η αποτυχία είναι απλά ενδεχόμενα και όχι γεγονότα! Αν συνηθίσεις να μιλάς στον εαυτό σου με έναν τρόπο προσανατολισμένο στην επιτυχία (βλ. τη 2η φράση) αυτό θα σου δώσει μια αίσθηση δύναμης και ελέγχου πάνω στις αρνητικές σκέψεις.
Σε περίπτωση τρικυμίας;
Μιλάμε φυσικά για την περίπτωση που σε κυριεύει έντονος φόβος κατά τη διάρκεια της εξέτασης .
Εδώ θα σε βοηθήσει πολύ η επικέντρωση στην αναπνοή σου. Δοκίμασε τη διαφραγματική αναπνοή και όσο εισπνέεις και εκπνέεις σε φυσικό ρυθμό σκέψου κάτι ευχάριστο (« η εισπνοή μου είναι καθαρός αέρας και όχι φόβος!»). η μέθοδος αυτή καλό θα είναι να έχει χρησιμοποιηθεί από πριν, να έχεις δοκιμάσει την αποτελεσματικότητά της. Με τον τρόπο αυτό θα προσέλθεις στην εξέταση γνωρίζοντας ότι έχεις ένα «όπλο» κατά του φόβου. Και μόνο η σκέψη αυτή μπορεί να είναι πολύ καθησυχαστική.
Πριν τη μέρα της εξέτασης «προβάρισε» στο μυαλό σου την προσέλευσή σου στο εξεταστικό κέντρο. Προσπάθησε να φανταστείς με λεπτομέρεια το χώρο, την κίνησή σου μέσα σε αυτόν, το χρόνο που θα έχεις για να ολοκληρώσεις. Είναι εύκολο να το φανταστείς: Ως μαθητής /μαθήτρια έχ εις υποβληθεί άπειρες φορές σε εξετάσεις, απλά οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένες στον πολιτισμό μας. Αν σκεφτείς ότι στην ουσία πρόκειται για μια ακόμα εξέταση που δίνεις ως μαθητής μειώνεις τις πιθανότητες να «δεχτείς επίθεση από το φόβο».
Ξεκίνα να απαντάς στις ερωτήσεις που σου φαίνονται πιο εύκολες. Έτσι θα κερδίσεις χρόνο και θα δοκιμάσεις από την αρχή μια αίσθηση επιτυχίας!
Προσπάθησε να διατηρήσεις μια θετική στάση απέναντι στη μάθηση και θυμίσου ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις μπορεί να αποτελούν ένα τέλος αλλά αποτελούν ταυτόχρονα και μια αρχή!
Καλή επιτυχία!